Webbappar kommer att bli det nya svarta

The value of standardization by CoCreatr, on Flickr
Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic License

Under senare år har marknaden för appar för smartphones exploderat, det finns appar för i princip alla situationer. Dessa är dock stuprör, byggda för ett enskilt operativsystem vilket jag skrev om i denna bloggs första inlägg. Vill man stödja t ex iOS OCH Android så måste man utveckla och förvalta två program/system. Appar är dessutom svåra att uppdatera eftersom det måste göras mer eller mindre aktivt av användaren vilket innebär att potentiella säkerhetshål kan ta tid att täppa till.

Jag tänkte ta upp några exempel från Gotland, där jag bor. Destination Gotland lanserade en app för iphone för ett tag sedan. Denna är i princip en nerstrippad variant av hemsidan, du kan se tidtabeller, aktuell trafikinformation mm. Du kan dock inte boka en resa. Nu har de även släppt en app för Android men funktionerna är desamma. Är det så att det fortfarande ligger mycket buzz i ”appar” eller handlar det om strategiskt feltänk? Den vanliga sajten är dock forfarande riktigt svårnavigerad på 3-4 tumsskärmar.

Även Gotlandsguiden har valt att utveckla en iphone-app trots att, vad jag förstår, innehållet är ganska basic. Borde inte det ligga i deras intresse att nå så många som möjligt? Nu stänger de istället ut en stor del av sina potentiella användare/besökare.

Gotlandsflyg har valt en annan strategi och utvecklat ett enkelt mobilgränssnitt för sin sajt som öppnas direkt i browsern med den information man kan behöva när man är på språng; aktuell info, boka om biljett, kontaktuppgifter mm. De kallar den iofs för ipone-app men går lika bra att använda i en Androidlur. Om det är ett medevetet val eller om det handlar om begreppsförvirring ska jag låta vara osagt. Rätt tänkt hur som helst.

När du bygger en app skapar du en silo som inte är nåbar via sökmotorer och där innehållet är svårt att länka till. Ska du uppnå maximal spridning måste du skapa flera versioner av appen för olika operativsystem som ska förvaltas och uppdateras. Idag kan du nå de flesta av telefonens funktioner via webbläsaren, med HTML5:s intåg och ramverk som t ex jQuerry mobile kommer det i de flesta fall att gå att bygga kraftfulla, standardiserade och plattformsoberoende appar för alla telefoner. Det finns såklart tillfällen då en app är enda utvägen (t ex många spel) men då bör man åtminstone ha övervägt alternativen. Jag tror att det kommer att börja att röra sig under året. Har du råd att stå utanför? ;)

Titta gärna på Joakim Jardenbergs inspirerande föreläsning från Internet Discovery Day.

Annonser
Det här inlägget postades i Android, Apple, mobilwebb. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Webbappar kommer att bli det nya svarta

  1. Ping: Behövs det en digital mobil agenda? | Dead Session

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s