Behövs det en digital mobil agenda?

Bara några dagar efter mitt inlägg om webbappar vs OS-specifika appar så släpper DIK en app för Iphone.

I undersökningen Svenskarna och internet 2010 framgår att 1,5 miljoner i Sverige inte använder internet vilket brukar kallas för den ”digitala klyftan”. Majoriteten av dessa återfinns bland den äldre delen av befolkningen men ”ickeanvändare” återfinns i alla åldrar. Även om siffran sjunker (den sjönk med ca 200 000 från rapporten för 2009) så är det ett demokratiproblem att så pass många (ca 17% av befolkningen) mer och mer hamnar utanför ett alltmer växande sätt att ta del av samhällsminformation och delta i det offentliga samtalet.

Det finns en annan digital klyfta som börjar märkas, den mellan de som använder internet i telefonen och de som inte gör det. Enligt samma undersökning som ovan är det 22% som någon gång använder mobilen för att surfa. Denna grupp kan i sin tur delas upp i de som använder telefoner med olika operativsystem (iOS, Android, Windows, Symbian osv) som inte alltid är helt kompatibla med varandra. Medan en dator med intrenetuppkoppling finns på varje bibliotek så är en mobiltelefon/smartphone mer personlig vilket gör denna del av informationssamhället ännu svårare att delta i om man inte har en sådan telefon. Det har blivit lockande att hoppa på tåget och bygga appar, något som Alex Howard kallar ”Shiny app syndrome” i en artikel. Han ställer sig även frågan om detta bidrar till ökade digitala klyftor istället för att överbygga dem.

I ljuset av detta är det intressant att en organisation som DIK väljer att släppa en app för ett (1) specifikt operativsystem för mobiltelefoner. DIK fick tidigare i år kritik för att de drog in sitt s k museimannakort (jag skrev om detta här). Eftersom Riksförbundet Sveriges museer ger ut ett liknande kort ansåg man att det var ett bättre utnyttjande av medlemmarnas pengar att omfördela dessa så att alla medlemmar kunde ta del av de stipendier som erbjuds istället för bara medlemmar kopplade till ett museerna. Utan att ha några säkra siffror gissar jag att en app når ännu färre medlemmar än vad museimannakortet gjorde. Jag får av Karin Linder, via Twitter, veta att appen kommer för Android om några veckor. Detta är såklart positivt men det finns fortfarande operativsystem som inte kan använda appen (för att inte tala om ”vanliga” mobiltelefoner med uppkoppling). Utan att har testat appen ifråga så frågar jag mig vilka funktioner som gjorde att man valde att utveckla en eller flera OS-specifika appar istället för en webbapp?

Jag tycker att det är kul och intressant att fler och fler ser den mobila delen av internet som en självklar arena att finnas på och många känner sig fortfarande fram. Vi har bara sett början på detta. För att sänka trösklarna och skapa förutsättningar för så hög tillgänglighet som möjligt så bör dock offentlig sektor, intresseorganisationer m fl alltid överväga den mest skalbara och flexibla lösningen (för att inte tala om mest kostnadseffektiva). Målet borde vara att göra så stor nytta för så många som möjligt.

Det pratas om En digital agenda för Sverige; behövs det en digital mobil agenda också som ett komplement?

Läs även Audrey Watters artikel om samma problematik fast ur ett utbildnings- samt amerikanskt perspektiv.

Annonser
Det här inlägget postades i Android, Apple, mobilwebb. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Behövs det en digital mobil agenda?

 1. Karin Linder skriver:

  Snabb kommentar: Löneappen är framtagen i samarbete med flera förbund och även om jag inte har ngr siffror på vilka medlemmar som använder vilka operativsystem i mobil så är jag övertygad om att appen når fler medlemmar än vad museimannakortet gjorde. I appstore framgår också att vi arbetar med en app för ett annat OS än iOS. Löneappen har blivit en sådan framgång att vi nu sålt den till fler förbund än de som var med från början och investeringskostnaden är nu lägre än den årliga utgiften för museimannakortet.

 2. Mattias Jansson skriver:

  Intressant, tack.

 3. Johan Carlström skriver:

  Karin: Se där, kul att appen har blivit en framgång. Jag ser inte att det står något om andra OS i appstore. Apple brukar dock inte vara så förtjusta i att man skriver om andra OS i appstore.

  Räknar man med antalet potentiella användare i de deltagande förbunden blir det nog en ansenlig mängd men eftersom det inte finns siffror på antalet användare av olika OS samt att även ickemedlemmar kan ladda hem appen (vilket bara är positivt) så är det vansligt att säga något med övertygelse. Man bör dessutom skilja på potentiella användare och faktiska användare.

  Mattias: Tack själv. :)

 4. Farstein Teljepass skriver:

  Det finns väl minst lika mycket desinformation på nätet som det finns information? Så kan man t.ex. inte använda en sajt som källa eller urkund, än mindre ett mejl, eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s