Generösa Creative Commons-licenser skapar färre problem


Bauta House by Jens Rydén (CC by-nc-nd). Original.

Så länge jag har varit intresserad av Creative Commons så har jag mött föreställningar om att generösa användarvillkor innebär fler problem, att materialet kommer att missbrukas. Inte sällan tror man att det kommer att ta mycket tid i anspråk.

Med Creative Commons går det att villkora användandet av t ex foton. Inte sällan ser jag att institutioner väljer kombinationer av Icke Kommersiell och Inga Bearbetningar (exempelvis Nordiska museet och Nationalmuseum). Ska jag återanvända detta material så måste jag ställa mig frågan om sammanhanget är att betrakta som kommersiellt. Är t ex en blogg med Google-annonser att betrakta som kommersiell? Är en telefon-app som kostar 7 kr att betrakta som kommersiell? Om jag vill ändra storlek på ett foto eller beskära det, är det en bearbetning? Det finns många frågor och framför allt gråzoner och risken är ganska stor att användaren vänder sig någon annanstans för att hitta bilder där man slipper dessa ställningstaganden (t ex Flickr eller Wikimedia Commons).

Det går såklart att kontakta institutionen ifråga men utan att egentligen ha något på fötterna så tror jag att det är ganska ovanligt. Om detta material istället tillgängliggjordes med friare Creative Commons-licens undviker man dessa problem. Självklart ska fotografens och institutionens namn anges i linje med den ideella rätten i upphovsrättslagen (förutsatt att materialet hamnar inom skyddstiden). Det blir även tillgängligt för användning i t ex Wikipedia.

Även Dela Lika kan ställa till en del problem; vill man t ex tillåta kommersiell användning så är det en tröskel om vederbörande samtidigt måste tillgängliggöra det de i sin tur skapar utifrån materialet under samma eller en snarlik licens.

Om det ligger i minnesinstitutionernas (och andra offentliga aktörers) intresse och uppdrag att deras information ska finns ”där ute” och göra nytta är det direkt kontraproduktivt att samtidigt sätta villkor för användningen. Jag vet att flera institutioner ser detta som en process, att man börjar med att tillåta icke-kommersiell använting för att sedan följa upp och utvärdera med möjligheten att släppa på tyglarna ytterligare. Ett problem som skulle kunna uppstå är att eftersom Creative Commons-licenser är oåterkallerliga (dvs att material som har använts under en viss licens kommer alltid att behålla denna oavsett om den ändras i källan) kan förvirring uppstå.

Som ett exempel kan jag nämna att vi på mitt jobb började att lägga ut bilder på Flickr Commons (observera att detta skiljer sig från Creative Commons för ca två år sedan. Dessa foton är helt fria att använda då skyddstiden gått ut (dragen till sin spets 70 år efter upphovsmannens död), du behöver inte ens ange vem som har tagit fotot även om det är att rekommendera, ära den som äras bör. Under denna tid har dessa idag (2011-03-14) 749 foton inte missbrukats utan istället använts som underlag i inspiration för kreativt skapande (exempelvis bilden i detta inlägg), på Wikipedia, i tidsskrifter mm.
Det finns såklart problematiskt material där institutionen är bundna av uppdrag och enskilda avtal men grundregeln bör vara att tillgängliggöra så fritt som möjligt, allt annat är undantag från denna regel. Se RAÄs interna bildpollicy för exempel på hur man kan agera.

Se även Creative Commons rapport Defining Noncommercial som belyser problematiken kring kommersiellt-ickekommersiellt.

Annonser
Det här inlägget postades i Creative Commons, Free culture, Kulturarvswebb, Upphovsrätt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Generösa Creative Commons-licenser skapar färre problem

  1. Ping: Länkar från Löwenhamn – 16 March, 2011 | Henrik Löwenhamn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s