Crowdsourcad körsång

Den som följer mig i diverse sociala medier vet nog att jag sjunger i kör (Allmänna sången Visby). Inför årets julkonserter kommer vi bl a att repa in ”Lux Aurumque” av den amerikanske kompositören och dirigenten Eric Whitacre. Det är ett häftigt och mycket stämningsfullt stycke musik. Vår körledare berättade vid första övningstillfället om hur Whitacer hade lagt ut en video med instruktioner och där han dirigerar stycket och uppmuntrat körsångare från hela världen att sjunga in sin stämma och ladda upp det till Youtube (läs hela historien här). Resultatet, där alla stämmor klippts ihop, är bland det häftigaste jag sett. Du kan se The Virtual Choir här (185 sångare från 12 länder):

Instruktionvsideon är kort men genialisk:

Människor från hela världen, som aldrig träffats och som inte pratar samma språk finner en gemenskap i musikens universella språk. Lika fantastiskt som rörande. Det är detta jag älskar med internet, att tekniken erbjuder så mycket att om bara man är beredd att höja blicken lite finns det helt nya sätt till uttryck och samarbete. På det sättet är internet och körsång inte helt olika, att få möjligheten att vara en del av någonting större än en själv.

Vad är nästa steg? Det skulle vara intressant att se om det är möjligt att även komponera musik tillsammans och sedan framföra den. Kanske är gjort, nån som vet?

Sedan detta har Whitacre upprepat bedriften med stycket ”Sleep” och samlade då hela 2052 sångare från 58 länder!

Själv blev jag lite extra taggad att lära in detta stycke och jag tror att det kommer att göra sig utmärkt på vår konserter kring 1:a advent (bl a i S:t Lars ruin i Visby).

Detta inlägg publicerades i Musik, Sociala medier. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Crowdsourcad körsång

  1. Lamin Kivelä skriver:

    Verkligen essensen av hur webben kan påverka människans möjligheter till utveckling. Vackert.

  2. Pingback: Därför får Skyrim mig att älska Internet | Dead Session

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s