Då- och dåbilder och länkad data

Även om det har funnits tidigare så har den nya tekniken gjort det enklare att skapa nu- och dåbilder där man fotar en plats som finns på ett historiskt fotografi så att man kan se hur platsen förändrats (eller inte förändrats). Det finns t ex Flickr-grupper och bloggar (t ex den svenska bloggen  Hej igen) som helt ägnar sig åt detta. Här kommer en annorlunda variant med en teckning från 1846 samt ett fotografi från 1890-talet.

Teckning av Visby sett från norr av Per Arvid SäveAv: Per Arvid Säve, 1846.

Visby sett från norr. Foto av Carl Curman, 1890-tal.
Foto: Carl Curman, 1890-tal.

Vad som är slående är hur lik teckningen är fotografiet samt att det inte hänt särskilt mycket utanför Visby ringmur på de ca 50 år som förflutit mellan teckningen och fotografiet. I förgruden kan man se S:t Göras ruin, den enda kyrkoruinen i Visby som ligger utanför ringmuren. Den var, enligt Wikipedia, de spetälskas kyrka vilket förklarar placeringen utanför staden. Tittar jag på Generalstabskartan från 1890 ser jag även där att bebyggelsen utanför muren var begränsad under denna tid, även på den östra och södra sidan. I årets utgåva av Gotländskt arkiv är temat ”landet utanför muren” där jag kan läsa mer om hur bygden utanför muren har utvecklats genom historien. I Visual Arkiv får jag veta mer om Säves arbete och kan hitta fler teckningar och annan information. Materialet om Säve finns idag på Rikssantikvariämbetets Antikvarisk-topografiska arkiv (ATA). Teckningen ovan är hämtad från ”Atlas till berättelser för år 1851-52” och borde vara vol 12 nr 4. Vill jag veta mer om Säve så har Wikipedia mer information och källhänvisningar.

Vart vill jag då  komma med detta? Det finns mycket information om Visby om man vet var man ska leta, jag har sökt i flera källor för att hitta informationen; Kulturmiljöbild, Wikipedia, Lantmäteriets karttjänst, Visual Arkiv och LIBRIS. Dessa är dessutom en bråkdel av de källor som finns som innehåller information kopplade till bilderna ovan. Jag vet dock var jag ska leta för att hitta det jag söker. Tänk om man kunde hitta alla denna information genom att bara hitta ett av ”objekten”, t ex teckningen av Säve eller få länkar till teckningarna direkt från arkivhandlingarna.

Begreppet som man använder när man länkar ihop information från olika databaser kallas ”länkad data”. I länkad data-begreppet ingår även att  när dessa länkar skapas beskriver man hur de två ihoplänkade objekten hänger ihop så att de datorer som gör sökningar förstår och kan visa att t ex S:t Göras ruin finns avbildad på Carl Curmans fotografi.

Men krävs det inte en massa dyr utveckling för att detta ska vara möjligt?  Den tekniska infrastrukturen finns redan idag i o m Riksantikvarieämbetets K-samsök. Vad som krävs är att dessa databaser som man vill länka ihop finns som publika (dvs tillgängliga via nätet) resurser med unika länkar (s k URI:er) till de enskilda fotografierna, böckerna, artiklarna mm så att man kan länka till dem. Idag finns ofta inte dessa länkar, Wikipedias användare har dock varit duktiga på att länka ihop många byggnader och fornlämningar med Riksantikvarieämbetets Bebyggelse– och fornminnesregister. En hel del av dessa länkar skulle kunna skapas halvautomatiskt/maskinellt och man skulle även kunna ta hjälp av användarna (s k Crowdsourcing). Att information bara existerar i sin egen databas utan relation till omvärlden är ett analogt sätt att tänka. Tillgänliggör vi informationen och länkar ihop den kommer både nyttan, tillgängligheten och användbarheten att öka. Vinnarna är förstås du och jag som är intresserade och vill veta mer om platser och företeelser.

Detta inlägg publicerades i Öppen data, Free culture, Kulturarvswebb. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Då- och dåbilder och länkad data

 1. Micke skriver:

  Vad sägs om att knata upp och kompletera bilderna med en från nutid. Det hade varit läckert.

 2. Johan Carlström skriver:

  Micke: Jag har tänkt på det ett tag men vill helst att nån annan gör det. ;)

 3. "Peking" Ulf skriver:

  Jösses SÅ bra, intressant!

  (ja Micke, min första tanke…)

 4. "Peking" Ulf skriver:

  Johan, vi mail-, tvitter- och fejjan-bombar Arkland… ;)

 5. Johan Carlström skriver:

  Ulf: Redan gjort ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s